PS Consultancy

Studie- en Loopbaan Begeleiding

Over kosten, investeringen, studiefinanciering en fiscale aftrekbaarheid

Studeren kost geld


Studeren is investeren in je (eigen)waarde en je studie- en loopbaanopbouw.  
Maar per land gelden andere regels. Verdiep je goed in de mogelijkheden als je besluit om te gaan studeren. Op deze pagina vind je een aantal bronnen met nuttige informatie. 

Tegemoetkoming in kosten


Kosten die je maakt zijn niet altijd 'what you see is what you pay'. 


Er zijn vele mogelijkheden om kosten terug te brengen, kosten te besparen of kosten (deels) terug te krijgen. Ook kosten die je maakt voor loopbaanonderzoek. 


Mijn loopbaanbegeleiding is cursorisch opgebouwd. Je leert vooral met als doel om loopbaansucces te vergroten. Omdat het accent op leren en studeren ligt wordt deze begeleiding ook gezien als opleiding en valt het fiscaal onder scholings- en opleidingskosten. Vraag het na bij je belastingadviseur. 

Studiefinanciering in Nederland

 In het kort

Doe je een voltijd of duale opleiding aan hbo of universiteit? Of ben je 18 jaar of ouder en zit je op het voortgezet onderwijs of het mbo (bol)? Meestal heb je dan recht op geld van de overheid.


Mbo, hbo of universiteit

Voor mbo, hbo of universiteit kun je studiefinanciering aanvragen. Als je recht hebt op studiefinanciering, krijg je ook het studentenreisproduct. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.


https://duo.nl/particulier/geld-voor-school-en-studie/index.jsp 

Studeren in het buitenland

Ik sta in contact met een aantal professionele  tussenpersonen en adviesbureaus die je helpen met alle zaken te regelen voor als je je studie voortzet in het buitenland. Afhankelijk van met wie je zaken doet krijg je daar alle adviezen. Maak er in elk geval een stevig agendapunt van en zorg dat je op tijd ALLES weet over zowel maandelijkse als jaarlijkse kosten,  tegemoetkomingen en opbrengsten! 


Hier kun je je al inlezen: 


https://www.wilweg.nl/financiering

https://www.nuffic.nl/onderwerpen/ 

Fiscale aftrekbaarheid kosten loopbaanonderzoek

Loopbaanonderzoek en loopbaanbegeleiding zijn onder bepaalde voorwaarden ten dele aftrekbaar. 


Bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte kun je kosten voor studiekeuzebegeleiding als aftrekpost op geven. Dit  valt onder “Scholingsuitgaven” in het aangiftebiljet. Hier kan je de omschrijving van de begeleiding plus het totale bedrag (inclusief B.T.W.) worden ingevuld dat je kwijt bent aan de studiekeuzebegeleiding. 


Maar er gelden voorwaarden. Neem contact op met je belastingadviseur, bij voorkeur een beëdigd fiscalist, over de details. 

Studie na Hulanda
Vanuit het Caribisch gebied naar Nederland gaan om te studeren

Beurzen en fondsen

Bron : wilweg (klik)
 

Studie en inkomen uit werk

Je kunt je studiekosten lager houden als je maandelijks inkomen hebt uit werk. Vraag er naar als je de situatie ter plekke kent. Er zit een drempel aan voor wat je mag bijverdienen maar vele vele studenten combineren studie met een baan(tje) of training geven tegen vergoeding.
 

Investering loopbaanonderzoek
Tarieven PS Consultancy

Individuele loopbaanbegeleiding (blokuur)     €150-
(gesprekken, training, coaching)

Motorisch ActionTypes onderzoek (blokuur)    € 200-
(informatie over ActionTypes vind je hier)
(Inclusief online vragenlijst, rapportage, informatieboekje)

Online vragenlijst waarmee typische persoons- (type) kenmerken in kaart gebracht worden                 € 50-
(inclusief rapportage en informatieboekje)

Testonderzoek naar leercapaciteiten                  €150-
(kantoorlocatie Sittard (Limburg))

Eigen digitale LOB werkmethode                          € 50-        (Eigen account - Loopbaan Oriëntatie Begeleiding werkmethode inclusief Plus document, Portfolio, vragenlijsten, alle Nederlandse studies)


Alle tarieven zijn exclusief BTW. En facturering vindt plaats op naam van fiscale partner Van Mulken Training